vrijdag 22 september 2017

Woordenschat

'Prudent,' zei iemand vanmiddag. In welk verband ben ik allang vergeten, te gefixeerd als ik was op het woord zelf.
Prudent. Ik mompelde het even half hardop voor mezelf. Wat raar was, want ik zat in een zaaltje met honderd mensen. De mevrouw naast me, die met die bril ja, zag ik, nee, voelde ik naar mij kijken. Beginnende dementie, dacht ze.
Prudent. Het was de directeur voortgezet onderwijs van het ministerie. Ze zei het alsof ze het dagelijks zei. Of meerdere malen op een dag. Prudent ja, zó prudent, heul prudent, ik zeg: prudent.
Prodent ken ik. Dat staat bij mij thuis op de wastafel. Hoewel ik Sensodyne repair en protect prefereer. Prodent, wie kent het niet? Niet dat ik het vaak zeg, maar vaker dan prudent. Dat zeg ik namelijk nooit.
Prudent. Het ging hier niet om een nieuw tandpastamerk, zoveel was duidelijk. Althans, waarom zou zo'n hooggeplaatste ambtenaar het over tandpasta hebben? Tijdens een bijeenkomst over PISA, en dan niet die stad van de toren. 
Schokkend voor mijn ego: ik zag verder niemand verrast opkijken, nadat de directeur van het ministerie het woord had genoemd. Prudent. Ik was de enige die het niet wist. Natuurlijk zaten er smartphoneverslaafden in de zaal die het stiekem opzochten. Maar die zouden niet laten blijken dat ze het niet kenden. Die zouden het in de theepauze zelf inzetten, quasi nonchalant, alsof ze het al jaren tot hun woordenschat rekenden. Prudent zou niet van de lucht zijn.
Prudent:
1) Bedachtzaam 2) Goed nadenkend 3) Verstandig 4) Vol inzicht 5) Voorzichtig 6) Wijs inzicht met...
Ja ja. 
En dat voor de vrijdagmiddag.
Volgende keer in deze rubriek: opportuun. Gezegd door de barman van Café Ome Joop, terwijl hij voor mij een biertje tapte.

En dan nu The Beatles met Dear PrudenceGeen opmerkingen: