maandag 17 november 2014

Sigaretten halen 175

‘Denk erover na, Benny,’ zei Theo, alsof Benny hem ruimte had gelaten om aan zijn ‘nee’ te twijfelen. Wie dacht hij wel dat hij was. Wie dacht hij wel dat Benny was? De eerste de beste pooier uit het vaderland? Zag hij er zo uit? Zoon die met zijn moeder een vakantietripje maakte. Straalde hij criminaliteit uit of zo? Wat was dit?
Hij probeerde Theo’s woorden direct te vergeten. Hij richtte zijn blik naar de zonovergoten oranje daken van Saint-Cyr-sur-Mer en de zeilschepen op de Middellandse Zee beneden. Wat zou zo’n jachtje kosten? Was dat alleen weggelegd voor de jetset? Voor bruinverbrande vrouwen met goud omhangen die eenmaal aan wal direct wegstoven in Alfa Romeo’s, waarna hun mannen de bloemetjes buiten zetten met dames van lichte zeden?
Een miljoen per jaar.
Dan werd zo’n bootje een haalbare kaart. Een beetje langs de Europese kusten varen, z’n moeder zou het ook leuk vinden. En Jeanne. Binnen zag hij haar naderen. Ze werd staande gehouden door Theo. Hij overhandigde haar een envelop die ze wegstopte in haar handtas. Vervolgens stapte ze breed glimlachend het terras op en nam plaats tegenover Benny. Ze boog naar voren en kuste hem.
‘Bonjour amour, goed geslapen?’ Ze pakte een eitje.
‘Wat was dat voor envelop?’Het klonk onbedoeld streng.
‘Envelop?’Jeanne concentreerde zich op het pellen van haar ei. ‘Welke envelop?’

Geen opmerkingen: