dinsdag 11 november 2014

Sigaretten halen 170

Later volgde de scène van de uitbetaling. De sfeer aan tafel was er sinds Jeannes onthulling niet beter op geworden. Min of meer zwijgend werden de overige gangen naar binnengewerkt. Alleen Jeanne zelf bleef kakelen als een kip zonder kop. Dat leidde ertoe dat niemand na het kaasplankje behoefte had aan koffie. Jeannes opmerking tegen Benny dat ze nu wel heel graag met hem naar bed wilde, deed de deur dicht. Benny's moeder schoof haar stoel driftig naar achteren en keek haar zoon woedend aan.
'Jullie moeten vooral doen waar jullie zin in hebben, maar laat mij er buiten.' Ze stond op en verliet ijlings het terras met Carl als een dribbelende poedel achter haar aan. Voor zover een bijna 80-jarige op een poedel kan lijken. 
Benny nam alsnog koffie. Met cognac erbij. De lege stoel van Carl werd direct bezet door Theo Dubbelburg die blijkbaar zijn kans had afgewacht in de buurt. Het was ongelooflijk, maar hij legde zonder gêne een stapel beduimelde bankbiljetten voor Jeanne op tafel. Hij knipoogde naar Benny.
'Je verdiende loon, Michelle. Voor bewezen diensten.'
Jeanne pakte het geld en stopte het weg in haar bh. Vervolgens deed ze alsof er niets gebeurd was.
'Leg dat geld terug, Jeanne.' Terwijl Benny het zei, keek hij Theo strak aan. 'Dit heb jij niet meer nodig.'
Theo grijnsde breed. Een fout soort grijns. Hij begon hardop te lachen toen Jeanne zonder iets te zeggen en zonder Benny of Theo aan te kijken van tafel opstond en wegliep. De twee mannen keken haar na.
'Zie je die kont?' zuchtte Theo.
Benny goot zijn cognac in een keer naar binnen. Hij zette zijn glas met een klap op tafel. Ook hij stond op.
'Je moet je bek houden, Theo.' 

Geen opmerkingen: