zondag 3 augustus 2014

Sigaretten halen 70

Bijleveld en Elly Sprenkelbach Meijer belden aan bij het huis van Fred Janssen. Er werd niet opengedaan.
'Dat kan twee dingen betekenen,' stelde Elly berekenend vast, 'óf die vrouw is hier niet, óf ze is er wel, maar doet om wat voor reden dan ook niet open.'
'Ze slaapt misschien,' opperde Bijleveld.
'Ik doe een achterommetje,' zei Elly, 'blijf jij hier.' Met behulp van een creditcard en een haarspeld was Elly in een mum van tijd binnen. Het was er stil op het zoemen van een bromvlieg na die zich onophoudelijk te pletter vloog tegen het raam. Tweemaal riep Elly luid 'hallo', daarna liet ze Bijleveld binnen. Zwijgend inspecteerden ze de begane grond. Bijleveld ontdekte de plastic zak met onaangeroerd Chinees eten op het aanrecht. Hij voelde eraan. Koud.
Op de trap naar boven, op tree drie en dertien, lagen twee badslippers maat 43. Elly sloop erlangs naar boven op de voet gevolgd door Bijleveld. Op de vloer van de overloop lag een herenochtendjas. Bijleveld duwde de badkamerdeur open en deed het licht aan. Op een kruk lag een handdoek, aan de haakjes hingen dameskleren. Voordat hij er erg in had voelde hij met zijn vingertoppen aan de bh. Het voegde niets toe aan het onderzoek. Het was pure herinnering aan wat er die nacht tussen hem en Elly niet had plaatsgevonden. Het bad was tot de rand toe gevuld met water. Koud.
'Bijl,' fluisterde Elly verderop. Ze wenkte bij de geopende slaapkamer. 'Is dat die vrouw?' Bijleveld keek langs Elly de kamer in. Languit op het dekbed, op haar buik, was Zus Bennekom in diepe slaap.



Geen opmerkingen: