vrijdag 8 augustus 2014

Sigaretten halen 75

Elly Sprenkelbach Meijer had Zus Bennekom terneergeslagen achtergelaten in het bed van Fred Janssen. 'Neem mijn waarschuwing te harte, Zus,' had Elly gezegd, 'een relatie beginnen met Fred Janssen is onverstandig. Hij houdt zich bezig met verdachte zaakjes en we verdenken hem van betrokkenheid bij de vermissing van zijn vrouw. Liefde maakt blind, dus we snappen dat jij voor hem in de bres wilt springen, maar it's the wrong guy at the wrong time in the wrong place.'
Die woorden hadden Zus spontaan in tranen doen uitbarsten. Fred een wrong guy? Dat wilde ze niet geloven. Toegegeven, veel ervaring met mannen had ze niet, maar met Fred had het meteen fijn gevoeld. Nog zag ze hem binnenkomen in de bibliotheek, weer gleed het schaamrood over haar kaken als ze terugdacht aan de boete die ze hem had laten betalen. Hoe fantastisch had hij haar in zijn auto getild na de aanrijding, hoe discreet had hij haar bloesje dichtgehouden toen die Richard met zijn mes tekeer was gegaan.
Vanuit de badkamer klonk het geluid van haar mobiele telefoon. Ze gleed het bed uit en snelde naar de badkamer. Het is Fred, dacht ze verheugd.
'Met Zus.'
'Ah, daar ben je eindelijk. Met Elsje ter Veld.' De locatiedirecteur van de bibliotheek, dat was de laatste waar Zus op zat te wachten. Dat rampzalige functioneringsgesprek met dat mens leek al een maand geleden. 
'Zeg, je ging er gisteren wel heel snel vandoor tijdens het gesprek. Ik weet niet wat ik daarvan moet denken. Je had ook gewoon moeten werken en voor vandaag sta je ook op de rol. Hoe zit dat?'
Het leek alsof het water dat Zus al tot de lippen stond even een meter dieper werd. Voordat ze het zelf besefte, riep ze: 'Ach wijf, zak in de stront.' Vervolgens wierp ze haar telefoon in het ligbad dat nog steeds vol stond met koud water.


Geen opmerkingen: