zaterdag 6 september 2014

Sigaretten halen 104 - introspectief

Ondertussen zijn er heel wat Sigaretten-halen-dagen verstreken, om precies te zijn 103. En het verhaal is er niet eenvoudiger op geworden. Een rechttoe rechtaan crimi is het allang niet meer, als het dat al was, ooit, in de begindagen, toen het nog voorjaar was. Heel wat bijzondere types bevolken het verhaal dat wat absurde trekjes begint te vertonen. Of misschien ook niet. Het is in elk geval uit het leven gegrepen, het ligt er dicht tegenaan. Er komen net zulke aardige, rottige, aandoenlijke en irritante mensen in Sigaretten Halen voor als in de werkelijkheid. Met dezelfde (on)uitstaanbare trekjes, doens en latens. Neem nu wachtmeester Jacobi. Wat een klojo. Je zult ermee moeten werken. Toch kent iedereen wel een wachtmeester Jacobi in zijn/haar leven: de intrigant, de stoker, de hielenlikker, de geniepigerd. Zou zo iemand een relatie hebben vraag je je dan af. Ik wel tenminste. Het antwoord is schokkend: ja, dit soort figuren hebben relaties. Sterker nog: ze hebben partners die hen op handen dragen. Eerlijk.
Nee, dan Zus Bennekom, de snoes. Zo heerlijk naïef. Zo'n vrouw gun je toch een fijne, bestendige relatie. Maar of Fred Janssen die rol op zich kan nemen is twijfelachtig. Die draaikont. Na 103 afleveringen is er nog steeds geen helderheid over zijn rol in de verdwijning van Martha Janssen. Ik bedoel maar.
Overigens, de discrepantie tussen de verteltijd en de vertelde tijd is u natuurlijk niet ontgaan. Waar Sigaretten Halen zich dag na dag voortsleept, strekt het verhaal zich eigenlijk slechts over twee dagen uit: vrijdag en zaterdag. We naderen de avond van de zaterdag. Commissaris Turlings heeft snode plannen met Taco Stutterheim, de stagiair. Wat moeten we daar nu weer van denken? Niet teveel, dunkt mij.


Geen opmerkingen: