vrijdag 2 januari 2015

Sigaretten halen twee twee twee

Ik dacht het niet,' zei moeder Stutterheim, 'onze Taco heeft een vriendinnetje en daar is hij heel gelukkig mee. Dat Taco op u zou vallen is gewoon wishful thinking.' 
Waar zij opeens vandaan kwam, was vader Stutterheim een raadsel, maar ze verwoordde wel de gedachte die als eerste bij hem opkwam. Taco en de herenliefde? Hij kon zich er niets bij voorstellen. En dan zo'n oude vent in een leren broek? Tegelijkertijd vond hij zijn vrouw wel erg directief uit de hoek komen. Die Turlings diplomatiek benaderen had zo zijn voordelen. Taco moest nog wel zijn stage met een voldoende af kunnen ronden zonder trammelant, bijvoorbeeld.
'De commissaris hier heeft wel trek in een bakje koffie, vrouw, zou jij dat willen zetten? Dan praten de commissaris en ik nog even...'
Het leek of moeder Stutterheim de woorden van haar echtgenoot niet hoorde. Of misschien negeerde ze hem gewoon, hoewel dat niet haar gewoonte was. Ze liep hem voorbij en posteerde zich vlak voor Turlings die zijn hoofd in zijn nek moest gooien om haar nog aan te kunnen kijken.
'Ik heb u door!' Haar stem klonk ongewoon schel. 
'Liefste...' probeerde Stutterheim.
'U laat onze zoon dingen doen die hij niet wil doen. U moet u schamen.'
Even leek Turlings uit het veld geslagen. Hij probeerde tevergeefs zichtcontact met vader Stutterheim te maken. Die concentreerde zich op zijn vrouw, die zo anders deed als normaal. Zo ongegeneerd brutaal kende hij haar niet.
Turlings maakte een afwerend gebaar, alsof Taco's moeder hem niet met woorden, maar met klappen tegemoet trad. Alsof hij wist wat er zou gebeuren.
'Zeg, mevrouwtje,' sputterde hij lafjes tegen, 'ik zal niet in details treden, maar uw zoon lust er wel pap van. En ik overdrijf nie...'
De klap die moeder Stutterheim de commissaris gaf, echode door de woonkamer. De onverwacht felle actie deed de man in de kussens belanden. 
'Mijn huis uit en snel!' Moeder Stutterheim wees naar het gat van de deur. Maar het kon ook zijn dat haar gestrekte arm zich nogmaals opmaakte voor een mep.

Geen opmerkingen: